Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-09@03:45:56 GMT

گام اول برای اصلاح ساختاری بودجه؛ صفر کنید!

تاریخ انتشار: ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۷۰۰۹۷

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- رییس مجلس شورای اسلامی از دستور رهبری برای «اصلاح ساختار کشور» خبر داده و این احتمال را مطرح کرده که «شاید این اصلاح ساختاری به اصلاح بودجه نیز بینجامد».

بلاقاصله پس از انتشار این خبر این تصور درگرفت که قرار است قانون اساسی بازنگری شود و حتی برخی تا موضوع ریاست جمهوری هم پیش رفتند و حدس زدند که قرار است رییس جمهوری با رأی پارلمان و نه مستقیما با آرای مردم انتخاب شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



مدیر کل روابط عمومی مجلس شورای اسلامی اما احتمالا با هماهنگی آقای لاریجانی توضیح داد منظور «اصلاح ساختاری در نظام بودجه ریزی» است و سمت و سوی بحث ها را به سوی بودجه برگرداند.

با نگاه سیاسی می توان حدس زد قرار است از تعدد نهادها که کار را دشوار کرده کاسته شود و با نگاه بودجه ای می توان قضیه را به سخنان اخیر وزیر نفت ارتباط داد که از کاهش فروش نفت خبر داده و این که دولت هایی که دوست تصور می شدند نیز منافع خود را ترجیح می دهند و بین ایران و آمریکا، ما را انتخاب نکرده اند.

عجالتا و در همین حد می توان این برداشت را داشت که در وضعیت شبه فوق العاده کشور را نباید مانند وضعیت عادی اداره کرد و اصل موضوع هم درآمدهای نفتی است.

در یک خانواده ساده هم وقتی درآمد 7 میلیون تومانی ماهانه ناگهان نصف شود، تدابیر تازه ای باید بیندیشند. از ریخت و پاش هایی بکاهند و در برخی اقلام صرفه جویی کنند.

چون اداره اقتصاد یک خانوار با 7 میلیون تومان ورودی در ماه یک گونه است و با 3.5 میلیون تومان به شکلی دیگر.

اصل درآمد ایران و مهم ترین منبع تأمین بودجه نفت است و فروش نفت دچار چالش شده است.

کار با شعار و ادعا و انکار هم راه نمی افتد. عجالتا همین قدر می توان گفت که درآمد نفتی در روند کاهشی است و به تعبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در پاسخ به خبرنگار کیهان «دعا کردید برجام به هم بخورد» و هر قدر از برجام دورتر می شویم شرایط دشوارتر می شود و تازه می گویند برجام چه فایده ای داشت؟!

اصلاح بودجه ریزی کشور البته بحثی تخصصی است اما اگر قرار باشد به بهانۀ دستور و قید زمانی 4 ماهه ستاد راه بیندازند و برای خود این ستاد بودجه ای اختصاص دهند نقض غرض است.

نظام بودجه ریزی کشور دچار نشتی و هدررفت منابع است. به یک سازمان 20 میلیارد می دهند و برای این 20 میلیارد نقشه می کشند که چگونه همۀ آن را مصرف کنند.

واحد بودجه البته هزار میلیارد است و بدون هزار بیشتر جنبه کمک دارد تا تخصیص بودجه.

سال هاست روال این است که سازمانی بودجه ای می گیرد و سال بعد اگر نرخ تورم 20 درصد بیشتر باشد 20 درصد بیشتر می گیرد.

حال آن که در نظام بودجه ریزی «صفر» یا عملیاتی برای یک سازمان مثلا صدا و سیما 1800 میلیارد تومان تصویب می کنند اما به این معنی نیست که کل آن را تخصیص دهند تا متناسب با آن شبکه راه بیندازند.

بلکه به عکس باید در مقاطع و فواصل مشخصی طرح و برنامه بدهند و بودجه بخواهند و سازمان مدیریت و برنامه ریزی یا سازمان برنامه و بودجه بررسی و تأیید کند و آنگاه بودجه بدهد.

در این حالت چه بسا بسیاری از شبکه ها و هزینه ها بلاموضوع شود. مثلا می توان بودجه شبکه ورزش را از فدراسیون های مختلف تأمین کرد یا اگر بنیاد سعدی بودجه بخواهد بگویند عجالتا گوشت واجب تر است و حقوق کارکنان را تأمین کنند و بودجه فوق العاده ندهند چرا که مردم ایران و پارسی زبانان در 700 سال قبل از تأسیس بنیاد سعدی هم با این شاعر و سخن دان بزرگ و زبان پارسی آشنا و دم خور بودند یا سید حسن آقای خمینی پیش قدم شود و از کمک یا بودجه حرم امام بکاهد و بخواهد به امور دیگر اختصاص یابد.

گام اول برای اصلاح ساختاری بودجه پایه ریزی یک نظام تازه بر پایه بودجه بندی عملیاتی یا صفر خواهد بود.

در این سیستم این توجیه پذیرفتنی نیست که پارسال این قدر می گرفتیم و امسال به اندازه نرخ تورم زیاد کنید. چون ممکن است پاسخ بشنوند پارسال هم نباید می گرفتید و بودجه تخصیصی صفر شود.

البته بدیهی است که حقوق کارمندان بسته به این که قراردادی باشند یا رسمی یا مدل های دیگر باید تأمین شود.

اما این که مثل گوشت نذری هر که تکه ای از مذبوحی به نام بودجه را بردارد و تقسیم کنند با شرایط فعلی کشور سازگار نیست و دولت را ناگزیر از چاپ اسکناس می کند و بار تورمی آن بر دوش مردم می افتد.

گام اول در اصلاح ساختاری بودجه، همین بودجه ریزی «صفر» است. این گفتارها را ادامه خواهیم داد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: اصلاح ساختار بودجه علی لاریجانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۷۰۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ مالیات‌ها نقش مهمی در پیشبرد توسعه اقتصادی، فراهم کردن منابع ضروری برای عملیات دولتی، پروژه‌های زیربنایی و طرح‌های رفاه عمومی ایفا می‌کنند. مالیات به عنوان منبع اصلی درآمد دولت، در تامین مالی منابع بودجه، حمایت از پروژه‌های استراتژیک دولت و تضمین دسترسی عادلانه به زیرساخت‌های ضروری برای شهروندان ایرانی نقش اساسی دارند.

با توجه به اینکه بیش از ۶۰ درصد از درآمد‌های بودجه کشور از منابع پایدار با محوریت مالیات به دست می‌آید، مالیات نه تنها برای تأمین مالی وزارتخانه‌های دولتی ضروری است، بلکه برای رفع کسری بودجه، تسویه بدهی‌ها و ارتقای رشد اقتصادی نیز ضروری است.

تامین مالی بودجه ایران از طریق مالیات برای تسهیل منابع پایدار، رفع کمبود‌های بودجه و هدایت سرمایه گذاری در کشور حیاتی است. با کاهش اتکا به صادرات نفت و استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، مالیات‌ها نقش کلیدی در ارتقای ثبات اقتصادی، حمایت از سرمایه گذاری پایدار و تحریک رشد در بخش‌های مختلف ایفا می‌کنند. از طریق سیاست‌های استراتژیک مالیاتی و جمع‌آوری کارآمد درآمد، دولت می‌تواند پایداری مالی را افزایش دهد، فرصت‌هایی برای توسعه اقتصادی ایجاد کند و محیطی مساعد برای سرمایه‌گذاری و ایجاد شغل ایجاد کند.

علاوه بر مالیات سهم دولت، سازمان امور مالیاتی مالیات‌هایی را که تأثیر مستقیم بر توسعه و زیرساخت‌های منطقه‌ای دارد، جمع آوری می‌کند. یکی از نمونه‌های قابل توجه سهم شهرداری از مالیات بر ارزش افزوده است که به توسعه شهری و پروژه‌های زیرساختی منطقه‌ای در سراسر کشور کمک می‌کند.

سهم ۴ درصدی مالیات بر ارزش افزوده اختصاص یافته به شهرداری‌ها بالغ بر ۱۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ تخصیص یافته است که در جهت سرمایه گذاری در شهر‌ها و ارتقای زیرساخت‌های منطقه‌ای در نظر گرفته شده است. این تخصیص اعتبار مزایای محسوسی دارد که از جمله می‌توان به تکمیل کمربندی شهر قزوین با ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد که نشان از تاثیر مثبت مالیات بر توسعه شهری و ارتقای زیرساخت‌ها دارد.

علاوه بر این، مالیات‌ها با حمایت از خدمات ضروری، ترویج سرمایه گذاری و تقویت رشد فراگیر به عنوان محرک توسعه اقتصادی عمل می‌کنند. با تخصیص درآمد‌های مالیاتی به حوزه‌های حیاتی مانند مراقبت‌های بهداشتی، آموزش و پرورش و زیرساخت‌ها، دولت رفاه عمومی را بهبود بخشیده است، استاندارد‌های زندگی را بالاتر برده است و فرصت‌هایی برای پیشرفت اجتماعی-اقتصادی ایجاد کرده است. سیاست‌های مالیاتی که توسعه پایدار، تخصیص عادلانه منابع و مدیریت کارآمد درآمد را در اولویت قرار می‌دهند، نقش مهمی در تضمین رفاه بلندمدت و ثبات اقتصادی برای کشور دارند.

در پایان، مالیات محور اصلی توسعه اقتصادی کشور است. مالیات با تأمین بودجه موردنیاز دولت، تامین مالی پروژه‌های زیربنایی و طرح‌های رفاه عمومی، نقش اساسی در پیشبرد توسعه اقتصادی ایران ایفا می‌کند. با استفاده از درآمد‌های مالیاتی برای سهم دولت جهت رفع کسری بودجه، سهم شهرداری‌ها جهت حمایت از توسعه منطقه‌ای و سهم بهداشت در جهت زیرساخت‌ها و یارانه‌های حوزه بهداشت دولت می‌تواند رشد اقتصادی را بهبود ببخشد، رفاه اجتماعی را با توسعه همگون منطقه‌ای افزایش دهد و فرصت‌هایی برای توسعه پایدار متوازن ایجاد کند. از طریق سیاست‌های مالیاتی استراتژیک، جمع‌آوری کارآمد درآمد و تخصیص شفاف منابع، ایران می‌تواند از قدرت مالیات‌ها برای ایجاد اقتصاد مقاومتی، تقویت خدمات عمومی و ترویج رشد فراگیر برای همه شهروندان استفاده کند.

 

دیگر خبرها

  • پیشنهاد اسرائیل به آمریکا برای قطع بودجه سازمان ملل
  • آغاز اصلاح حادثه‌خیزترین تقاطع جاده‌ای کهگیلویه و بویراحمد
  • توافق مجلس و دولت برای اصلاح سیاست‌های ارزی
  • توافق کمیسیون اقتصادی مجلس با «مخبر» برای اصلاح سیاست‌های ارزی
  • برگِ سبزِ دولت برای پایان دادن به پروژه‌های نیمه تمام در کشور
  • توجه به اصلاح بودجه سازمان غذا و دارو تا ۱۸۰ همت
  • مصارف مهم مالیات در کشور به چه صورت است؟
  • یک میلیون و ۳۱۸هزار قطعه جوجه ریزی در مرغداری‎های استان انجام شد
  • یک میلیون و۳۱۸هزارقطعه جوجه ریزی در مرغداریهای استان انجام شد
  • کهگیلویه و بویراحمد در جایگاه دوم جوجه‌ریزی کشور